Tajemství našich dresingů se skrývá v domácím medu

Tajemství výborného salátu se skrývá v čerstvé zelenině nebo ovoci, dobře zvolených doplňkových komponentů a vyladěném dresingu. Proto si všechny dresingy připravujeme od základu sami. Žádné náhražky u nás nenajdete. A protože se dresing skládá jen z pár ingrediencí, tak na každé z nich záleží.

Správný dresing obsahuje kyselou, olejovou a sladkou složku.

Kyselou složku většinou zastupuje citrónová a limetová šťáva nebo nějaký speciální ocet.

Olejová složka je v salátu důležitá, protože jak všichni víte, tak vitamíny A, D, E, K se vstřebávají pouze za pomoci tuků. Tuky do našich dresingů dodáváme ve formě olivového nebo řepkového oleje a tam kde je to vhodné přidáváme různé ořechy, oříšky a semínka.

A jedinečnou chuť našim dresingům dodává pravý domácí med. A když říkám domácí, tak myslím opravdu domácí. Med, který používáme nám dodává můj otec a bratr z jejich včelí farmy. Včely sbírají pyl ze zahrad, luk a polí u řeky Ohře v Počedělicích na Lounsku. Nebo také z ovocných sadů pana Kartese z okolí Židovic u Libčevce. 

Víte, že…

Víte, že na 1 kilogram medu musí jedna včela obletět přibližně milion květů? Včely získávají nektar nejen z květů, ale sbírají také medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných útrobách stromů. Tyto nasbírané látky pronikají jícnem a hltanem do váčku, kterému se říká medný. K nim včela přimíchává další výživné látky ze svého těla. Nejznámější je med květový, který je získáván z nektarů okvětí. Tento druh medu obsahuje největší množství pylu a je pro lidské tělo lehce stravitelný.

Jaké jsou výhody medu?

Med je vlastně elixír životně důležitých látek. Základ medu tvoří jednoduché cukry, a to zejména sacharóza, fruktóza a glukóza. Tento typ cukrů dokáže lidské tělo rychle zpracovat, rychle se uvolňují do krve, a tudíž dodají tělu okamžitou energii. Med má vyšší obsah fruktózy než glukózy, což znamená, že můžete použít menší množství a přesto uspokojí chuť na sladké.

Med obsahuje širokou škálu vitaminů (od A a C, D, K a E), vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B 12) a dále minerály jako je železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, sodík a křemík a antioxidanty. Antioxidanty v medu obsahují flavonoidy (tzv. vitamin P). V medu se nachází rovněž cenné látky, k nimž se řadí zejména mateří kašička, pyl, aminokyseliny a různé éterické oleje. V medu jsou přítomny též bílkoviny, jejichž obsah a kvalita však závisí na druhu medu. Všeobecně platí, že nejvíce bílkovin obsahuje med květový.

Některé studie (např. tato Finská) prokazují, že surový a nepasterizovaný med se stopami pylu může pomoct lidem od sezónních alergií.

Med má i další léčivé účinky a dokáže si poradit s nejedním neduhem. Je známo, že tiší bolest v krku a dráždivý kašel a tak se používá při léčení chřipkových onemocnění a dokonce v minulosti pomáhal léčit tuberkulózu plic a černý kašel. Má blahodárné účinky na srdce, zlepšuje trávení a působí pozitivně i na lidskou psychiku. Požíval se při léčení nejrůznějších střevních potíží a je podáván jako podpůrný lék při nemocích srdce a žaludku.

Jednoznačně platí fakt, že alternativní řešení zdravotních obtíží medem má své nesporné výhody. Je však třeba vzít v úvahu, že med není samospásný a je jen podpůrným prostředkem nikoli náhradou léčiva.

Včela na žluté květině